Rasenes historie

Opprinnelsen til dalmatinerne som hunderase er noe usikker, men en felles oppfattelse blant kjennere er at det dreier seg om en gammel rase med god karakter. Det finnes ulike teorier om at dalmatineren kommer fra Asia eller Europa, og nærmere bestemt Dalmatia i Kroatia (grunnet navnet på byen). Dette blir bare spekulasjon, for ingen forskere har funnet noe vitenskapelig bevis på at dette er tilfelle.

Historien om rasen

Skal en gå ut fra teorien om at rasen kommer fra Europa, og muligens Dalmatia, så vites med sikkerhet at dalmatineren eksisterte i sydligere deler av Europa på 1700-tallet. Rasen var særdeles populær i Frankrike og England, der den ble regnet som en fast følgesvenn for sine eiere, en såkalt «coach dog». De startet som vakthunder som passet på eiendommer, bagasje og andre dyr. De ble også brukt som trekkdyr til vogn.

Mer informasjon om dalmatinere

Dalmatinere har alltid vært kjent for å være en sunn hund. Det finnes bevis på at dalmatinere er en hunderase hvor arvelig døvhet har vært svært vanlig. Heldigvis har dette minsket med årene. Nå i moderne tider, og spesielt etter at Disney publiserte filmen 101 dalmatinere, har denne hunden fått plass i våre hjerter. Derfor har den blitt en koselig familiehund, som virker autoritær og kosete på samme tid.

Dalmatinere er kjent som en kraftig, men vellynnet rase. De er enkle å lære opp, og har spilt en stor rolle opp gjennom historien i forbindelse med sport. Som vakthund og trekkhund på vogn har den også gjort sin nytte. I dag anses dalmatinere som en trofast familiehund. Disney skal nok ha mye av æren for akkurat det! Mange jegere bruker dalmatinere som jakthund, da rasen elsker å være ute i naturen.