Hva skal man vite om dalmatinere?

Filmen «101 dalmatinere» som har hatt flere oppfølgere opp gjennom tiden, er nok den første introduksjonen for de fleste når det gjelder denne hunderasen. Dessverre er rasen også utsatt for mye dårlig oppdrett og det gis mangelfull opplæring til potensielle eiere. Nye eiere ser for seg de søte valpene på TV-skjermen, men opplever kanskje en langt mer aktiv og strevsom hunderase enn de var ute etter.

Fakta om dalmatinere

Dalmatineren er en relativt storvokst hunderase som antas å stamme fra regionen Dalmatia i landet Kroatia. Denne vakre hunderasen har kortvokst hvit pels som har en rekke karakteristiske flekker. Flekkene er normalt sett sorte eller mørk brune. Rasen beskrives som en sterk, livlig, nokså muskuløs og vennlig hund. Dalmatineren er for øvrig beslektet med støvere, og er dermed en hunderase med naturlig jaktinstinkt. Luktesansen er blant annet velutviklet.

Mer om hundens karakteristiske flekker

Mens de fleste dalmatinere er hvite med svarte flekker, er andre hvite med grå eller brune flekker. Disse ulike fargene er alle tillatt i rasestandarden. Hunder med gule flekker eller trefarget pels, og de med brune og svarte flekker, kan ikke utstilles i konkurranser. Dalmatinere utvikler nye flekker hele tiden, men hyppigheten avtar noe med alder. Dalmatinere finnes altså i flere farger, og selve mønsteret på flekkene endrer seg opp gjennom årene.

I filmen «101 dalmatinere» husker du sikkert at ondsinnede mennesker forsøkte å fange valpene for å lage pelskåper av den vakre, flekkede pelsen. I realiteten er dalmatinere heldigvis – stort sett – bare familiehunder med et karakteristisk utseende. Du er neppe i tvil om hvilken hunderase du ser neste gang en hund med flere hundre flekker går forbi deg på gaten. Kanskje dalmatiner er hunderasen for nettopp deg?